JUBILEJ MILOSRĐA

Klikni na sliku

Video

 

Posjetitelji

DanasDanas6
JučerJučer204
UkupnoUkupno675641

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46 

Traženje

Otkrivena spomen ploča fra Stanku Petrovu

U četvrtak, 26. rujna 2013. godine, u župnoj crkvi Sv. Ilije otkrivena je spomen-ploča fra Stanku Petrovu. Svetu misu predvodio je fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, urednik zbornika Kačić te umirovljeni profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju. Koncelebrirali su župnik fra Petar Gulić, fra Vinko Prlić župnik u Staševici i župni vikar fra Lukica Vojković. Na svetoj misi i otkrivanju spomen-ploče sudjelovala je obitelj i rodbinu fra Stanka Petrova. Spomen-ploču otkrio je fra Stankov najstariji pranećak Jakov Petrov.

 

 

Život i rad fra Stanka Petrova u propovijedi je posebno osvjetlio fra Gabrijel, naglasivši njegov uzoran svećenički i redovnički život te njegova nastojanja na polju hrvatske kulture i jezika, čime je zaslužio da mu se u njegovoj crkvi Sv. Ilije postavi trajna uspomena. Posebno je istakao njegovu ulogu duhovnika. Svojom pobožnošću ostavio je duboki trag na mnoge generacije fratara. U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske udario je temelje lista Gospa Sinjska koji i danas izlazi. Bio je širitelj pobožnosti i slave svetišta Gospe Sinske. Spomen-ploču na inicijativu organizatora Neretvanskih susreta izradio je akademski kipar Stjepan Skoko, autor skupine Domagojevi strijelci u Vidu.

 

Na kraju svete mise i prije samog otkrivanja spomen-ploče, svima prisutnima obratio se župnik fra Petar Gulić. U ime svih župljana riječi zahvale je uputio djelatnicima Neretvanske riznice umjetnina, Hrvatskoj kulturnoj zakladi, Hrvatskom Slovu, kao i svim predavačima koji su prije dvije godine organizirali Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret o fra Stanku Petrovu, u Zagrebu, od 29.rujna do 1. listopada 2011. godine. Tu je se i rodila ideja da se postavi spomen-ploča u crkvi Sv. Ilije.

 

Fra Petar je zahvalio braći svećenicima, koji su svojom nazočnošću uzveličali slavlje. Posebne riječi zahvale je uputio profesoru fra Gabrijelu-Hrvatinu Jurišiću, predvoditelju misnog slavlja, koji je prikupio i obznanio u zborniku „Kačić“ sva predavanja sa spomenutog skupa.

 

Riječi zahvale uputio je i članovima Mješovitog zbora koji su svojim pjevanjem uzveličali sveto misno slavlje, kao i obitelji Petrov, koja nastavlja svjedočiti svoju odanost Bogu i Rodu poput fra Stanka.


Fotografije: Preuzeto s portala Metković. hr.